Meerjarenplan: grip op onderhoud bespaart

Iedere lift zijn eigen onderhoud en vervangingstermijn... In de dagelijkse praktijk van grote organisaties als zorginstellingen en ziekenhuizen komt adviesbureau Eurlicon het vaak tegen.

Manager Imro Garcia: "Zouden ze het onderhoud en de investeringen in hun liftenpark over het geheel monitoren en beheren vanuit een meerjarenplan, dan levert dat al snel kostenreducties op. Tegelijkertijd zorgt zo'n plan voor meer rust: je hebt veel minder te maken met onnodige stilstand en onverwachte kosten."

Voorafgaand aan een meerjarenplan onderzoeken de consultants van Eurlicon precies wanneer welke lift onderhoud nodig heeft en wanneer welke lift aan vervanging toe is. Garcia: "Op basis van alle verzamelde gegevens stellen we een onderhouds- en vervangingsadvies voor meerdere jaren op. Dit plan is niet enkel een optelsom van alle onderhouds- en vervangingsdata: vanuit onze liftexpertise kijken we juist hoe we bepaalde momenten kunnen laten samenvallen, waardoor een efficiencyslag kan worden gemaakt."

Synchroon liftenpark
Garcia geeft een voorbeeld: "Constateren we dat tien van de twaalf liften in 2015 nieuwe kabels nodig hebben, en dat de overige twee daar pas in 2017 aan toe zijn, dan kan het de moeite lonen om ervoor te kiezen om ze alle twaalf in 2015 aan te pakken. Vanaf dat moment kan het onderhoud namelijk synchroon verlopen, wat een kostenbesparing oplevert."

Ook in vervanging denkt Eurlicon graag mee: "Stel, één van je liften moet nu worden vervangen, terwijl de overige drie pas volgend jaar aan de beurt zijn. Dan stellen we vaak voor om die ene lift beperkter in te zetten. Zo kun je de vervanging nog een jaar uitstellen en slimmer inkopen."

Meer weten over de voordelen van een meerjarenplan? Bel 020 - 494 27 40 of stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..