Zorgplicht voor aannemers op uw dak

Een gebouweigenaar heeft op basis van de bepalingen uit het Burgelijk Wetboek een zorgplicht heeft voor de veiligheid van de gebruikers van haar gebouw. Een eerste vereiste waar het gaat om voorkomen van aansprakelijkheid, is het voldoen aan wettelijke eisen. Uit jurisprudentie blijkt dat dit echter niet voldoende is. Als naar aanleiding van ongevallen blijkt dat niet alle gevaren zijn afgedekt door het voldoen aan de wettelijke eisen, moeten aanvullende maatregelen worden genomen om niet afgedekte ongevalrisico's weg te nemen. Een onderbelicht aspect hierbij is echter werken op hoogte. 

Beleidsregels

De overheid heeft diverse beleidsregels uitgegeven met betrekking tot de relevante gevaren; Voorzieningen bij valgevaar (ARBO beleidsregel 3.16) kwaliteit en deugdelijkheid van ladders (ARBO beleidsregels 7.4-4 en 7.4-5), er was een convenant tussen de verschillende partijen, en vanaf 17 juni 2009 is er de arbocatalogus 'werken op hoogte'. Daarnaast bestaat er een Europese Richtlijn 89/655/EEG en zijn er natuurlijk een aantal gerelateerde normen over deze onderwerpen.

Expertise Eurlicon

Als gerenommeerd adviesbureau heeft Eurlicon expertise opgebouwd op dit vlak. Zo zijn de daken van alle rijksgebouwen door ons geïnventariseerd en voorzien van de juiste (niet overbodige) aanvullende maatregelen om valgevaren te voorkomen.

Wij bieden een dienst aan (DakAssist, waarbij de arboveiligheid voor het werken op hoogte wordt bedoeld), welke wij in het geheel of modulair voor u kunnen uitvoeren.

Werkzaamheden DakAssist

1. Inventarisatie en advies over de staat van uw dak (conditiemeting).
2. Inventarisatie genomen veiligheidsmaatregelen.
3. In kaart brengen welke aanvullende maatregelen er genomen moeten worden.
4. Bestek schrijven.
5. Aanbesteding doen.
6. Begeleiden van de implementatie.

Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 020-4942740.