Energielabel voor uw lift?

Talloze bedrijfstakken zijn bezig met innovatie op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Ook de liftindustrie werkt daar hard aan. Liftinstituut biedt nu de mogelijkheid om de inspanning aantoonbaar te maken met een Energie Prestatie Certificaat voor liften, met een erbij behorend energielabel.

Energie Prestatie Certificaat

Het eerste Energie Prestatie Certificaat in Nederland voor liften is inmiddels uitgereikt. Het betreft een door KONE geïnstalleerde personenlift in een woongebouw van Woningstichting woCom te Helmond. Algemeen directeur Edwin Delsing van Woningstichting woCom die onder andere in Helmond actief is, geeft aan trots te zijn op dit energielabel. 'De duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij woCom. Zeker bij nieuwbouwprojecten hebben we oog voor milieuvriendelijke materialen en technische toepassingen. De energiezuinige lift die nu het label heeft gekreegen staat in het nieuwbouwproject Haeghesteyn, dat onderdeel uitmaakt van herstructureringswijk Helmond West. Het mooie is dat de provincie Noord-Brabant en de gemeente Helmond samen met woCom extra investeren in energiebesparing in deze wijk. Dit lift-certificaat is dus een mooie opsteker.'

Normering

De energiemeting en classificatie van de lift is door Liftinstituut uitgevoerd op basis van de recent beschikbaar gekomen norm VDI 4707-1. De norm geeft overigens aan op welke wijze een lift gemeten dient te worden. Zo moet bijvoorbeeld tijdens 'normaal bedrijf', maar ook in de 'stand by modus' gemeten worden. Verder wordt vermeld hoe - op basis van de meetresultaten - het bijbehorende energielabel berekend moet worden. 

Wijze van energiemeting

Het is niet zo dat liften zó vanuit de fabriek een bepaald energielabel krijgen. Energiemeting is pas zinvol na installatie van de lift. Het resultaat is namelijk mede afhankelijk van de bouwkundige omgeving en de wijze van installatie en aard van het gebruik van de lift. In de praktijk wordt na de installatie van de lift het verbruik gemeten in de zogenaamde standby-modus en ook tijdens een op- en neerwaarste rit, waarbij de deuren eenmaal open en dicht gaan. Dit energieverbruik, gerelateerd aan opvoerhoogte en toelaatbare belasting, resulteert in een referentiewaarde. Die vertaalt zich op haar beurt weer naar een energielabel.

Internationale norm in ontwikkeling

Naast de nu geaccepteerde norm VDI 4707-1 wordt er in internationaal verband gewerkt aan de ontwikkeling van de norm de ISO-DIS 25745-1 voor energie-efficiency. De werkgroep TC 178 binnen ISO betrekt daarbij ook de VDI 4707-1. De internationale norm ISO-DIS 25745-1 kent de energielabeling echter niet en dat is juist wat de markt nu vraagt. De ISO-norm heeft natuurlijk wel het voordeel worldwide te zijn. Er zal nog het nodige moeten gebeuren voor deze norm definitief gepubliceerd gaat worden. Liftinstituut zal de ervaringen die nu worden opgedaan inbrengen in de commissie. Zo is Liftinstituut van mening dat randvoorzieningen als schachtventilatie en (machinekamer)verwarming in deze norm meegewogen zouden moeten worden.

Energielabel ook waardevol bij renovaties

Naast de metingen die nu uitgevoerd worden bij nieuwe liften komen er ook aanvragen binnen voor bestaande liften. Het gaat dan om een meting voor en na de renovatie. Hiermee wordt de energiebesparing door de renovatie onafhankelijk aangetoond.

Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 020-4942740.